Mitä kiinteistövakuutus ei korvaa? 2/2

Kondenssivesi aiheuttaa kosteus- ja vuotovahinkoja – ja kiinteistövakuutus ei näitä korvaa

 

Mitä on kondenssivesi?

Kun ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy vedeksi ympäristöä viileämmälle pinnalle, sitä kutsutaan kondenssivedeksi (ilmiön nimi on kondenssi). Viileän pinnan läheisyydessä oleva kylmä ilma sitoo kosteutta vähemmän kuin ympäristön lämmin ilma. Kun vaikka seinäpinta on viileämpi kuin ilma, niin ilmassa olevaa kosteutta tiivistyy viileämmälle seinäpinnalle.

 

Kylpyhuone

Kylpyhuone joutuu suurelle kosteusrasitukselle joka päivä. Kun vesieristys on kunnossa ei ongelmia pitäisi olla, mutta myös ilmanvaihdon toimivuudella on suuri merkitys.

 

Riittävä ilmanvaihto estää kondenssiveden aiheuttamia vahinkoja, kuten seinälaattojen saumojen homehtumisen ja tunkkaisen hajun. Poistoilmaventtiilin oikeat säädöt ja puhdistaminen auttavat kosteuden hallintaan – puhdistuksessa riittää imurointi ja pyyhkiminen. Myös kylpyhuoneen oven auki pitäminen ja mahdollisen lattialämmityksen käyttäminen nopeuttavat kosteuden poistumisen.

 

Keittiö ja muut huoneet

Kaikkien huoneiden rakenteisiin, kuten ulkoseiniin ja ikkunapintoihin voi tiivistyä kosteutta. Tästä syystä takaseinällisiä kaappeja, sohvia ja muita vastaavia seinää peittäviä kalusteita tai raskaita verhoja ei saisi sijoittaa tiukasti ulkoseinää vasten.

 

Keittiössä käytetään paljon vettä ruoanlaitosta astioiden pesuun. Siellä kosteuden poistossa auttaa liesituuletin. Myös poistoilmaventtiilit ja niiden putket tulee säätää oikein ja puhdistaa riittävän usein, niin painovoimaisen kuin koneellisen ilmanvaihdon taloissa, jotta ilma vaihtuu ja kosteus ei aiheuta ongelmia.

 

Ullakkotila

Kondenssivesi aiheuttaa ongelmia kylmässä ullakkotilassa, mikäli eristykset ja tiivistykset eivät ole riittävät. Kun viemärin huohotusputken ulkopintaan tiivistyy kosteutta kattopinnan yläpuolella (eli ko. putki on kylmempi kuin ympäröivä ilma) pidemmän aikaa ja tämä vesi valuu kattorakenteen läpi (läpimeno ei ole riittävän tiivis) samalla kastellen niitä ja ullakon lattiarakenteita.

Tätä ongelmaa ei tavallisesti havaita ennen kuin vahinkoa on jo tapahtunut mikäli siihen ei erityisesti kiinnitetä huomiota.

 

Kiinteistövakuutuksien vakuutusehdoissa lukee yksiselitteisesti seuraavaa:

 

”Vakuutuksesta ei korvata

– vahinkoa, joka on aiheutunut kondenssivedestä tai kosteuden aiheuttamasta mätänemisestä, sienettymisestä, homeesta tai hajusta (ellei tämä ole välitön ja väistämätön seuraus äkillisestä vuotovahingosta)”

 

Kuten huomaat, vakuutus ei kata kaikkia taloyhtiön riskejä. Seuraavassa kirjoituksessa kerron lumisen talven ja vaihtelevien kelien aiheuttamien vahinkojen ongelmallisuudesta.

Oliko tässä hyödyllistä tietoa? Kommentoi, ehdota aiheita mitä pitäisi käsitellä tai kerro kokemuksistasi vastaavista vahinkotapauksista yleisesti tai yksityisesti kirjoittajalle: Jari Niemelä, puhelin 044 9867 295, jari@priimus.fi.

Jaa artikkeli